Sambal Tumis Udang Mak

>> Tuesday, December 1, 2009















Sambal Tumis Udang Mak ni begitu popular kat office dahulu. Zeehan (my good friend) kata sedap sampai menjilat jari. Manis-manis pedas gitu.

Bahan-Bahan:

100g udang
2 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar - dikisar
1 sudu besar pes cili kering kisar
1/2 sudu besar asam jawa - dilarutkan dalam 1/4 cawan air
1/2 sudu teh belacan
1 peket Eversweett (2 sudu teh gula pon boleh)
1/2 sudu besar minyak masak
garam

Cara Memasak:

1. Tumis bawang putih dan bawang besar dengan minyak di dalam kuali yang panas.
2. Setelah warna bawang bertukar keemasan, masukkan cili kisar. Biarkan masak selama beberapa minit.
3. Kemudian, masukkan air asam jawa, diikuti dengan belacan. Biarkan sehingga mendidih.
4. Masukan belacan dan kacau.
5. Masukkan udang, dan kacau sehingga masak.
6. Perasakan dengan garam dan Eversweet.

Hidangan untuk 2 orang.
Hidangan nie, secara personalnya saya akan makan sorang (kalau tak makan nasi) Kalau makan nasi boleh hidang 2 kali.

Sambal Tumis Udang Mak nie, sesuai makan dengan Masak Lemak Kobis

0 comments:

Post a Comment

About This Blog

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP